Barbatii spun totul pe sleau

Propozitiile barbatilor sunt scurte, directe, axate pe o solutie, deci la obiect, folosind un vocabular mai restrans si impanand totul cu fapte. Ei folosesc calificative precum “nici unul”, “niciodata” si “categoric”. Acest tip de vorbire ajuta in afaceri, care pot fi incheiate mai rapid si mai eficient, fiind si o modalitate de impunere a autoritatii. Atunci cand barbatii folosesc o exprimare pe sleau in relatiile mondene, adesea par grosolani si prost crescuti.

Femeile vorbesc pe ocolite

Totul a inceput atat de frumos, de relaxant, printr-o plimbare cu masina in weekend, pe o vale superba, la cateva ore de casa. Pe masura ce drumul a inceput sa se intortocheze si sa apara serpentinele, John a oprit radioul, ca sa se concentreze mai bine. El nu putea sa conduca si sa asculte muzica in acelasi timp.

“John”, ii spuse Allison, iubita lui, “nu vrei o cafea?”

John zambi. “Nu, multumesc, nu-mi trebuie nimic”, i-a raspuns el, gandindu-se ca e frumos din partea ei ca i-a propus. Ceva mai incolo, John observa ca Allison a tacut dintr-o data si banuieste ca a facut el vreo isprava. “Iubit-o, totul e OK?”, intreba el. “Foarte!” , o trantaste ea. Total dezorientat, el intreaba:  “Dar care e problema?” Ea ii da replica pe un ton batjocoritor: “N-ai vrut sa opresti”, zise ea.  Mintea analitica a lui John incearca sa-si aminteasca daca a existat vreun moment in care ea a folosit cuvantul: “Opreste”. Era absolut convins ca ea ar trebui sa fie mai sensibil – pentru ca atunci cand l-a intrebat daca nu vrea o cafea, insemna ca ea voia una. “Si eu ce ar trebui, sa-ti ghicesc gandurile?”, veni replica lui sarcastica.

“Treci la subiect!” este o alta replica spusa pe un ton imperativ de catre barbati femeilor de pretutindeni. Atunci cand femeile vorbesc pe ocolite, inseamna ca de fapt doar dau de inteles ce ar vrea sa spuna sau ca “bat saua sa priceapa iapa”. Vorbirea pe ocolite este o specialitate a femeilor si are un scop precis – sa construiasca noi relatii interumane si legaturi cu ceilalti, evitand orice forma de agresivitate, certuri sau pareri contrare.

Vorbitul pe ocolite duce la formarea unor relatii intre femei, dar cel mai adesea nu functioneaza in cazul barbatilor, pentru ca ei nu pricep regulile jocului.

O femeie experta in adresarea pe ocolite pune intotdeaua intrebari cu “poti” sau “ai putea”: “Poti sa duci gunoiul?”;  “Ai putea sa ma suni diseara?”;  “Poti sa iei tu copii?” Barbatul interpreteaza vorbele ca atare atunci cand ea spune: “Poti sa schimbi becul?” El intelege: “Esti in stare sa schimbi un bec?” Barbatul interpreteaza intrebarile care incep cu “poti” sau “ai putea” ca pe o forma de verificare a capacitatilor sale, asa incat raspunsul sau logic este “Da” – poate sa duca gunoiul sau ar putea sa schimbe becul, dar asta nu inseamna o asumare a responsabilitatii respective. In plus, barbatii se simt manipulati si obligati sa dea un raspuns afirmativ.

Pentru  a motiva un barbat, formulati cererea folosind sintagma “N-ai vrea” si atunci el se va implica. De exemplu: “N-ai vrea sa ma suni diseara? – ceea ce presupune o implicare, drept pentru care barbatul poate raspunde cu “Da” sau “Nu”. Mai bine sa ti se raspunda “nu” la o intrebare care incepe cu “N-ai vrea” si sa-ti dai seama exact cum stau lucrurile decat sa primesti un “Da” la toate intrebarile care incep cu “Poti” sau “Ai putea”. Un barbat care cere o femeie de sotie ii va spune: “N-ai vrea sa te casatoresti cu mine?”; niciodata nu va zice: “Ai putea sa te casatoresti cu mine?”

Sursa “De ce barbatii se uita la meci si femeile se uita in oglinda” Allan & Barbara Pease

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s