Mihaela Radulescu – Despre lucrurile simple

Cea mai buna veste pe care v-o pot da despre mine e ca n-am uitat nici o clipa de unde am pornit, nu mi-am pierdut trecutul si nu vreau sa mi-l romantez. Am fost un copil normal, n-am manifestat talente uluitoare, dar am avut o buna pozitionare a ambitiei in grila evolutiei. M-am straduit sa invat de toate, sa ma perfectionez in domenii putine, dar esentiale si sa-mi depasesc conditiile. Pe cea initiala, de femeie tanara si frumusica, apoi pe cea de provinciala venita de la Piatra-Neamt in Capitala. Mult mai tarziu, pe cea de vedeta de televiziune-care, in ochii multora, nu are substanta, ci doar imagine. Le-am depasit pe toate-mai intai in ochii mei si apoi, incet-incet, in ochii atintiti spre mine. Undeva, pe parcurs, am descoperit ca nu ajunge sa vrei sa fii cel mai bun: trebuie sa vez cat de bun poti sa fii, pana unde poti merge cu performanta, cu indrazneala, cu pofta de viata. Nu m-am impiedicat de obstacole majore sau oameni mici – i-am driblat si am sprintat pe culoarele mele, pana am mai marcat un punct. Cand am luat-o pe culoare gresite, m-am maturizat si m-am …materializat intr-un om normal, caruia gloria momentana i-ar fi putut da iluzia desprinderii de realitate. Linistea sufletului mi-a dat mereu inspiratie, sclipire si sansa. Cand am fost parasita, data afara sau mediocra, m-am reinventat si, poate, m-am intarit. Am atitudine de campion si poate de aceea am si castigat, de atatea ori. Am insa slabiciuni umane si poate de aceea n-am facut mai mult decat fac astazi.
Viata mea e lipsita de probleme financiare, dar nu si de griji, de probleme omenesti. Celebritatea nu te imunizeaza, nu te apara de ingrijorare, de boala, de esec sau de rautate.

Auzim in jur oameni care se mandresc cu faptul ca nu citesc si ca, totusi, au reusit in viata. Au casa, masina, bani multi, succes la un public tembel si nu vad rostul sederii cu o carte-n in mana. E trist, e apasator, e derutant – dar poate ca trebuie sa facem toti efortul de a inchide gurile urat mirositoare ale celor care umilesc cartea si pe cititorii ei. Poate ca spre a gasi raspunsurile la intrebarile despre noi si cei din jur. Poate ca ne vom cantari altfel prietenii, valorile, timpul si realizarile. Poate vom fi mai frumosi, mai bogati, mai receptivi emotional. Poate vom redecora apartamentul in care traim si ne vom da seama ca am gresit ascultand designerul care ne-a spus ca nu se mai poarta bibliotecile…Poate ca dupa cosmetica, masaje, sala, shopping vom pricepe ca degeaba suntem la moda cu tot exteriorul nostru, daca interiorul – creierul si sufletul – este expirat, degradat, inert…
In momentul in care ajungi sa citesti doar etichetele de pe haine si instructiunile de spalare, inseamna ca interiorul tau nu mai exista, iar in jur sunt doar oameni care iti vad conturul si pe care nu-i intereseaza cine esti, ce simti, ce visezi, ce poti…N-ar fi rau sa (te) inchizi o vreme pentru renovare si sa incepi sa te preocupi de ultimele tendinte in gandire, in vorbire, in gramatica, in inspiratie, in cultura generala. Poate ca in vacanta vom face, in bagaje, mai mult loc pentru carti decat pentru farduri si curele late.

“Despre lucrurile simple” Mihaela Radulescu, Editura Polirom (2007). De succesul acestei carti s-au bucurat copii foarte saraci si bolnavi din Romania, tot onorariul obtinut din vanzarea acestei carti fiind donat pentru proiecte umanitare. Mihaela Radulescu a fost prima vedeta TV din Romania care a donat peste 10.000 de euro din vanzarea unei carti personale.

Ultima carte lansata la “Neatza cu Razvan si Dani” a fost publicata tot de editura Polirom si se intituleaza simplu “Niste raspunsuri”. Si de aceasta data intreg onorariul din vanzarea cartii va fi donat in scopuri umanitare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s