Bine imbracata – reguli de baza

“Haina face pe om” sau ” Nu haina face pe om”? Ambele dictoane sunt discutabile. Dar, independent de adevarul lor, hainele trebuie astfel gandite incat sa puna in valoare personalitatea omului. Poti sa copiezi fara greseala modelele din revistele de moda fara a deveni o persoana eleganta. Adevarata eleganta se obtine din acordul perfect intre haina, imprejurare si personalitatea celui care o poarta. Exista femei cu al saselea simt care le spune unor femei cum sa poarte o rochie de doi bani ca pe un model creat de o mare casa de moda. Un aforism demn de retinut in acest domeniu suna astfel: “Mai degraba putin mai simplu decat un pic prea incarcat”. E de preferat sa vii cu un taior bine croit la un cockteil, decat cu o rochie de seara la o banala invitatie la o cafea.

Femeile trebuie sa dea dovada de moderatie. Nu te imbraci din cauza cuiva, si inca mai putin pentru a face in ciuda cuiva. Te imbraci pentru tine! Sa fii elegant nu inseamna sa te intereseze pretul si numarul toaletelor, ci calitatea, croiala lor, posibilitatea de a le armoniza cu alte haine din garderoba si de a le alege astfel incat sa nu se demodeze. O femeie cu gust nu poarta culori prea tipatoare si tine cont de anumite legi estetice elementare. Daca ai tenul palid, galbenul si verdele te vor face livida, daca ai ochii albastrii, nu porti verde. Daca nu esti prea zvelta, trebuie sa eviti creturile, cutele si sa te feresti de dungile orizontale, dupa cum, daca esti foarte inalta, trebuie sa te feresti de dungile verticale. Cand am depasit o anumita varsta si un numar de kilograme, trebuie sa ne gandim bine daca e cazul sa mai purtam pantaloni sau sort, chiar in vacanta. Fiecare perioada a vietii are farmeul ei. La tinerete ne permitem indrazneli interzise la maturitate.

Pantofii si poseta

Este important ca femeile sa-si gaseasca si sa-si pastreze un stil care sa le avantajeze. Femeile care se imbraca bine si pe care le admiram va pot marturisi ca au invatat cu greu acest lucru. Prima regula este legata de pantofi si poseta. Aceste doua piese de baza vor trebui sa fie neaparat de foarte buna calitate. Ati observat probabil ca o poseta, cu cat este mai simpla, dar mai bine lucrata (examinati-i accesoriile!), cu cat costa mai mult. O poseta moale, din piele foarte buna tine cam zece ani si – ciudat – nici nu se demodeaza! Faceti cu inima usoara aceasta investitie. Rochiile, posetele, fustele, tricourile pot fi mai ieftine daca sunt reusite. Pantofii, posetele, cordoanele, manusile – niciodata. Invatati unde trebuie faceti economii in materie de imbarcaminte. Puteti sa purtati cea mai scumpa si mai eleganta toaleta, dar daca aveti o poseta urata si demodata din plastic veti fi considerata prost imbracata.

Alegerea accesoriilor

Arta de a ne imbraca presupune si arta de a alege accesoriile. Un taior gri neutru va parea foarte elegant daca va fi completat cu incaltaminte, poseta si manusi de culoare neagra. Dimpotriva, accesoriile prost alese pot strica efectul celei mai elegante haine. Sa nu credeti cumva ca deveniti o femeie sic daca va straduiti sa va cumparati posetute de diverse culori – asortate la tot atatia pantofiori-, ieftine si urate. Este suficient sa aveti o poseta neagra, incapatoare, de buna calitate, din piele. Va va scoate din incurcatura si iarna si vara…

Ciorapii negri, gri sau maro inchis se poarta doar la pantofi de aceeasi culoare. Pentru pantofii de alte culori folositi ciorapi de culoarea pielii (nu a “piciorului”, cum se spune in ultima vreme!)

Bijuteriile

In acelasi timp, vom avea grija sa alegem cu atentie podoabele potrivite. Oricat de tentante ar fi, bijuteriile autentice nu se poarta decat in situatii deosebite. A-ti pune la gat un sirag lung de perle dimineata, la ora 7, nu este dovada de bun-gust-dimpotriva! Chiar daca avem multe bijuterii veritabile, nu trebuie sa le etalam pe toate in aceeasi seara. O vom alege numai pe cea care se potriveste cu toaleta noastra.

Atentie! Nu se poarta aur si argint in acelasi timp.

Sursa: “Codul bunelor maniere astazi” Aurelia Marinescu

Eleganta nu inseamna sa imbraci o rochei noua.” Coco Chanel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s