Jonathan Rhys Meyers

Uitaţi de James Dean, Marlon Brando sau Colin Farrell. Cel mai en vogue actor la categoria rebel (cu sau fără cauză) e un irlandez narcisist. A trecut pe la şcoală de corecţie, a fost bişniţar, e un obişnuit al poliţiei când vine vorba despre scandaluri legate de alcool sau femei şi devine uşor, uşor preferatul tabloidelor din lumea întreagă. Are 30 de ani, o frumuseţe ciudată şi-i place să se joace cu imaginea sexualităţii sale în roluri din ce în ce mai spectaculoase.
Jonathan Rhys Meyers e de ceva vreme în visele doamnelor şi domnişoarelor din lumea întreagă graţie televiziunii şi serialului HBO, Dinastia Tudorilor. Pentru cei care nu sunt obişnuiţi ai cinematografelor pare că Meyers a apărut că de niciunde cu frumuseţea sa asexuată şi ochii incredibil de albaştri. Şi cu toate astea, irlandezul acesta năbădăios are în palmares câteva roluri foarte frumoase în filme ca Match Point, Velvet Goldmine sau Vanity Fair, are un Glob de aur pentru rolul din Elvis şi a apărut în revistele din lumea întreagă nu doar pentru iubirile sale tumultuoase sau scandalurile la beţie, ci şi în reclamele Hugo Boss.

„Să nu ne amăgim, acest business este despre cât de bine arăţi”, recunoaşte Meyers cu naturaleţe.


„Uite, Brad Pitt este un actor incredibil, dar crezi că ar mai fi fost una dintre cele mai mari vedete de cinema dacă n-ar fi arătat aşa? Să fim serioşi.
Publicitate
Cu toţii avem dimineţi în care nu avem încredere în frumuseţea noastră şi e un sentiment oribil. Datorez o parte din succesul meu felului în care arăt. Sunt foarte conştient de asta.”

Mizează aşa de mult pe felul în care arată, încât la interviurile oficiale pentru promovarea serialului Dinastia Tudorilor şi-a pus un maieu gri, mulat, lăsându-şi la vedere umerii şi braţele lucrate din greu la sala de sport.
„Când mi s-a dat rolul din The Tudors primul lucru pe care l-am spus a fost: ‹‹nu arăt ca Henric››. Fizicul nu mă ajută să joc un asemenea personaj. E important pentru mine, pentru că atunci când interpretezi ceva trebuie să dai viaţă şi chip acelui lucru cât mai aproape de real. Aşa că a trebuit să-mi imaginez ce-ar face un tânăr de numai 29 de ani dacă ar avea putere absolută.

Am încercat să fiu cât mai aproape de adevăr din punct de vedere istoric, dar a trebuit să trec peste problema fizicului pentru a nu fi din start respins de oameni pe motiv că n-am 150 de kilograme, o barbă mare şi păr roşu.”


Şi pare că accentuează asta tocmai pentru că nu se simte confortabil dacă nu îi este confirmată frumuseţea.

„Dacă sunt narcisist? Sigur că sunt. Ca să apari în faţa camerei trebuie să fii vanitos.
Actoria este despre narcisim într-un fel. De când mă ştiu am fost văzut drept un băiat frumos. Iar actorii care-ţi spun că nu sunt vanitoşi, spun prostii.”

Pe numele sau adevărat Jonathan Michael Francis O’Keeffe, irlandezul care s-a mutat la Los Angeles şi a cucerit Hollywoodul, n-a avut cea mai fericită viaţă. Tatăl a părăsit familia pe când Jonathan avea doi ani, mama s-a mutat din Dublin într-un orasel pe nume Cork şi, pentru că a început să bea economiile familiei, şi-a trimis cei trei copii la furat.

Delincvent, violent şi cu o situaţie familiară incertă, Jonathan a fost exmatriculat la 14 ani şi a stat la şcoala de corecţie până când l-a întâlnit Christopher Crofts un fermier care l-a luat acasă lângă cei patru băieţi ai săi. Peste ani, Crofts a fost arestat în Maroc pentru că ar fi abuzat un băiat de 15 ani, dar Meyers – asaltat de jurnalişti să comenteze incidentul – a refuzat să povestească dacă i s-a întâmplat ceva similar pe vremea când a locuit la fermă.

Recunoaşte însă că are o personalitate compulsivă, că bea pentru că vrea să fie „un actor cu adevărat de succes” şi că actoria e o soluţie de salvare pentru că nu-l lasă să se gândească la lucrurile rele din viaţa lui.
De obicei sunt cine ştie pe unde prin lume, într-o locaţie de filmare, iar asta mă face să mă simt în siguranţă. Când munceşti ai atenţia distrasă şi nici nu poţi să stai pe străzi.”

Cu un comportament năbădăios care sfârşeşte cel mai adesea la poliţie sau la clinicile de ezalcolizare, Meyers pare obişnuit să aibă şi o viaţă amoroasă nu foarte stabilă. Toni Collete cu care a avut o relaţie de aproape un an după ce au jucat împreună în Velvet Goldmine l-a descris drept „cumva periculos” pentru ca peste câţiva ani să admită că, timp de 8 luni după despărţire, a avut atacuri de panică şi că „relaţia a fost pasională, dar distructivă”.

„Aveam 19 ani şi nu eram suficient de matur. Sunt un iubit egoist. Am avut parte de multă respingere în copilărie şi când nu eşti acceptat şi îndrăgit o vreme, ţi-e greu să înţelegi dragostea şi, cu siguranţă, nu ştii să o dăruieşti.”

Pe lista cuceririlor celebre se mai află actriţa Rachael Leigh Cook, modelul irlandez Glenda Gilson sau fostul model- acum actriţă – Estella Warren.
Publicitate

Aşa că atunci când îl vezi că e incredibil de sexy şi de cuceritor în Henry VIII-lea, dar îi remarci şi uşurinţa cu care îşi interpretează rolul de tânăr răsfăţat care are două jucării supreme – războiul şi sexul – te gândeşti că are destul arme să le cucerească pe cele mai frumoase femei ale lumii şi că n-a dus niciodată lipsă de partenere.
„Ba până la vreo 17-18 ani… E jenant, nu-i aşa? Sexul e o formă de control şi ne face să ne simţim bine în pielea noastră. Dar filmul The Tudors mi-a reamintit că uneori trebuie să ucizi lucrurile pe care le iubeşti pentru ca să supravieţuieşti. Şi asta e un lucru foarte important pe care oamenii în ziua de astăzi nu-l mai înţeleg.

Uite, printul William şi prinţul Henry … Citeşti mereu ştiri despre printul Henry care e beat în nu ştiu ce cârciumă, sau sărută o fată, sau pleacă la 5 dimineaţa dintr-un bar. Aşa, şi? Face acelaşi lucru pe care-l face orice tânăr de 23-25 de ani. Din păcate, el nu are voie să facă asta pentru că el nu mai e om, este semizeu, e rege. Iar asta e ceea ce se întâmplă astăzi. Dar imaginează-ţi cum era acum 500 de ani: veneau toţi şi-ţi spuneau că eşti zeu. Şi aveai o putere nemărginită. Dar asta îţi restrângea cumva orizontul. E ca şi cum ai pune o energie imensă într-o bilă mică. Uneori bila respectivă începe să vibreze foarte tare la anumite lucruri.”

Când vine vorba de bile care vibrează nu poţi să nu te gândeşti la Mandrake, magicianul pe care-l va interpreta curând, un iluzionist care foloseşte puterea iluziei şi hipnoza ca să combată crima. De fapt, Meyers va fi foarte ocupat în următoarea perioadă. Acum filmează seria doi din Dinastia Tudorilor, pe care o vom vedea şi noi în toamnă la HBO (prima serie e în reluare, tot la HBO), pentru ca apoi să lucreze pentru un regizor suedez Mâns Mârlind, alături de Julianne Moore, dar şi pentru Danny Glover (partenerul lui Mel Gibson din Arma Mortală, acum devenit regizor) la filmul Toussaint, din nou o producţie istorică.

Cum la sfârşitul anului trecut i-a murit mama, apropiaţii se întreabă dacă nu cumva diperarea de a munci nu e un mod de a evita suferinţa, iar fanele, din ce în ce mai numeroase, speră că prin prisma succeselor, Rhys Meyers aibă o viaţă …
mai liniştită, dar să rămână acelaşi bărbat inteligent, onest şi vulnerabil. Ce-ar face cu o putere absolută, ca a lui Henry VIII-lea?
„Adică n-am? Aşa e… n-am. Nu-s sigur că mi-ar plăcea o asemenea responsabilitate.

M-ar amuza preţ de un weekend, dar în rest… Ce să fac cu o putere absolută? Nu cred că m-aş descurca prea bine. Nu cred c-aş putea fi sufficient de umil încât s-o folosesc corect. De fapt, cred că nimeni n-ar fi în stare de corectitudine. De-ndată ce puterea devine absolută, ea devine coruptă. Aşadar, e foarte greu de răspuns la această întrebare, mai ales dacă vreau să sune credibil şi deloc arogant. Dar vreme de un weekend, să văd şi eu cum e, cred că mi-ar plăcea. Luni dimineaţă m-aş grăbi s-o dau înapoi… iar dacă n-aş face-o, aţi lucra, cu toţii, pentru mine.”

Mulţumiri speciale HBO România pentru sprijinul acordat la realizarea acestui material.

Sursa:http://www.tabu.ro

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s