Cele 5 limbaje ale iubirii

Exista cinci limbaje emotionale de baza ale iubirii – cinci modalitati prin care oamenii isi exprima si inteleg iubirea.

Limbajul numarul 1 – Cuvintele de incurajare

Prin complimente sau cuvinte de incurajare, iubirea se comunica extrem de puternic.

Incurajarea presupune empatie si o abordare a lumii din perspectiva partenerului. Trebuie sa invatam mai intai ce este important pentru partener.

Cei mai multi dintre noi avem un potential mult mai mare decat ceea ce vom dezvolta din el vreodata. Adesea, ceea ce ne tine pe loc este lipsa de curaj.

Limbajul numarul 2 – Timpul acordat

Prin “Timpul acrodat” intelegem canalizarea intregii atentii asupra unei anumite persoane.

Aspectul central in ceea ce priveste timpul acordat este ca acesta sa fie petrecut impreuna. Si nu este suficient sa fim alaturi de cealalta persoana… Impreuna inseamna ca nimic sa nu ne distraga atentia. Din punct de vedere afectiv, este important sa petrecem acest timp concentrandu-ne unul asupra celuilalt.

Cateva sfaturi pentru dezvoltarea artei ascultarii

1. Pastreaza contactul vizual atunci cand partenerul iti vorbeste.
2. In timp ce-ti asculti partenerul, nu mai face si altceva.
3. Asculta sentimentele. Intreaba-te: “Oare prin ce stare emotionala trece partenerul meu?” Atunci cand ai impresia ca ai gasit raspunsul, asteapta sa-ti fie confirmat. De exemplu: “Am impresia ca esti dezamagit(a) ca am uitat…” Astfel ii dai ocazia sa isi clarifice sentimentele. De asemenea, e o forma de a comunica faptul ca asculti cu atentie ceea ce spune.
4. Observa limbajul trupului.
5. Refuza intreruperile. Cercetarile recente au aratat ca, in medie, omul nu este atent mai mult de saptesprezece secunde, dupa care intrerupe sau scoate o interjectie. Daca iti acord toata atentia in timp ce vorbesti, ma voi abtine sa ma apar sau sa aduc acuze sau sa-mi afirm pozitia. Scopul meu este sa-ti descopar gandurile si sentimentele. Obiectivul meu nu este sa ma apar sau sa te aduc pe drumul cel bun, ci sa te inteleg.

Tot in cadrul “Timpului acordat” gasim si activitatile comune. Acestea pot consta in orice l-ar interesa pe unul dintre parteneri sau pe amandoi. Accentul nu cade pe ceea ce faci, ci pe motivatia a ceea ce faci. Unul dintre rezultatele secundare ale activitatilor comune este faptul ca furnizeaza o banca de amintiri din care poti scoate foloase in anii ce vin.

Limbajul numarul 3 – Primirea de daruri

Darurile sunt simboluri vizuale ale iubirii. Te poti gandi la cineva si ii poti oferi un dar. Darul in sine este un simbol al acestui gand. Nu conteaza daca a costat sau nu bani. Ceea ce conteaza este ca te-ai gandit. Si gandul nu a fost doar in minte, ci a fost exprimat printr-un dar, care este o expresie a iubirii.

Daca principalul limbaj al iubirii partenerului consta in primirea de daruri, poti deveni un adevarat expert in a le oferi. De fapt, este unul dintre cele mai simple limbaje si, deci, este usor de invatat.

De unde sa incepi? Fa o lista cu toate darurile de care s-a entuziasmat partenerul tau de-a lungul anilor. Pot fi daruri facute de tine, de alti membri ai familiei sau de prieteni. Datorita listei, iti vei putea face o idee in legatura cu ce fel de daruri ii plac. Intre timp, alege darurile care ti se par usor de cumparat, de facut sau de gasit si ofera-i-le partenerului. Nu astepta vreo ocazie speciala. Daca darurile sunt principalul sau limbaj de iubire, aproape orice ii vei darui va fi perceput ca o expresie a iubirii. (Daca s-a aratat nemultumit de ceea ce i-ai daruit pana acum si aproape nimic nu i-a placut, mai mult ca sigur ca primirea de daruri nu este limbajul lui preferat.)

Limbajul numarul 4 – Serviciile

Prin “servicii” se inteleg lucrurile pe care ar vrea partenerul sa le faci. Ele presupun grija, planificare, timp, efort si energie. Daca sunt facute in spirit pozitiv, ele devin o expresie reala a iubirii.

Invatarea limbajului serviciilor va presupune din partea unora dintre noi o reexaminare a stereotipurilor rolurilor noastre de soti si sotii.

Este necesara disponibilitatea de a examina si de a schimba stereotipurile pentru a exprima mai eficient iubirea. Nu exista niciun fel de rasplata daca pastrezi anumite idei preconcepute. In schimb, exista avantaje enorme daca satisfaci nevoile afective ale partenerului.

Limbajul numarul 5 – Mangaierile fizice

Se stie de multa vreme ca atingerea fizica este o modalitate de a comunica iubirea afectiva. Numeroase proiecte de cercetare in directia dezvoltarii copilului au ajuns la aceasta concluzie: sugarii care sunt tinuti in brate si sarutati isi dezvolta o viata afectiva mai sanatoasa decat cei care sunt lipsiti pe perioade lungi de vreun contact fizic.

De indata ce descoperi ca mangaierea fizica este principalul limbaj al partenerului, iti poti exprima iubirea in cele mai diferite moduri, cu conditia sa ai imaginatie.

In societatea noastra, stransul mainii este o modalitate de a comunica celuilalt deschidere si apropiere sociala.

Daca principalul limbaj al iubirii unuia dintre parteneri este mangaierea fizica, nimic nu este mai important decat sa-l strangi in brate cand plange.

Atingerea fizica este o modalitate foarte puternica de a comunica iubirea. In momentele de criza simtim mai mult ca oricand nevoia de a fi iubiti. Nu putem sa schimbam intotdeauna cursul evenimentelor, dar putem supravietui daca ne simtim iubiti.

Descoperirea limbajului principal al iubirii

In interiorul fiecarei persoane exista un rezervor afectiv. Acesta trebuie sa fie plin cu iubire pentru ca noi sa ne simtim fericiti.

Descoperirea limbajului principal al iubirii partenerului este o etapa esentiala daca doresti sa ii pastrezi rezervorul de iubire plin. Dar, mai intai, asigura-te ca-ti cunosti propriul limbaj al iubirii.

Daca pe parcursul lecturii, nu ti-ai dat seama instantaneu care e limbajul tau al iubirii, iti oferim noi cateva solutii.

1. Ce iti provoaca cea mai mare suferinta din ceea ce face sau nu face partenerul. Opusul a ceea ce te face sa suferi este, probabil, limbajul iubirii.
2. Ce i-ai cerut cel mai adesea partenerului? Lucrul pe care i l-ai cerut cel mai des se prea poate sa fie exact lucrul care te face sa te simti iubit.
3. In ce fel iti exprimi de obicei dragostea fata de partener? Felul in care iti exprimi iubirea ar putea indica faptul ca acelasi lucru te-ar face sa te simti iubit.

Daca ti se pare ca exista doua limbaje la fel de importante, care au acelasi efect asupra ta, atunci probabil ca esti bilingv. In acest caz, ii va fi mai usor partenerului.

Acum ai notiunile de baza in ceea ce priveste limbajele iubirii. Mai departe iti propunem un exercitiu: noteaza ceea ce consideri tu ca ar fi pentru tine principalul limbaj de iubire. Apoi, intocmeste o lista cu celelalte patru, in ordinea importantei. Mai noteaza si care crezi ca este principalul limbaj de iubire al partenerului. Discuta cu partenerul in legatura cu ceea ce presupui ca ar fi limbajul sau principal de iubire. Apoi, spuneti-va unul altuia care considerati ca ar fi limbajul vostru de iubire.

Pasul urmator consta intr-un joc pe care sa-l faceti de trei ori pe saptamana, timp de trei saptamani. El se numeste “verificarea rezervorului iubirii” si se joaca astfel: cand va intoarceti acasa, unul dintre voi spune: “Daca ar fi sa masuram pe o scara de la zero la zece, la ce nivel s-ar afla rezervorul de iubire in aceasta seara?”

Zero inseamna gol si zece inseamna “sunt plin de iubire”. In functie de nivelul la care va aflati, celalalt intreaba: “Cum te-as putea ajuta sa-l umpli?”. Fiecare ofera o sugestie si ramaneti la solutia cea mai buna.

Acest joc va fi un mod distractiv de stimulare a exprimarii iubirii in casnicia voastra.

Articolul a fost realizat pe baza cartii “Cele cinci limbaje ale iubirii” de Gary Chapman aparuta la Editura Curtea Veche. Gary Chapman este consilier matrimonial cu o experienta de 30 de ani.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s